Versoepeling renovatieplicht en lagere registratierechten: dit verandert als je een woning wil kopen, (ver)bouwen of huren

30 september 2024

De regering wil een woning kopen op korte termijn goedkoper maken. "We moeten eigenaarschap koesteren en toegankelijk houden voor toekomstige generaties. Een eigen woning is een sterke verzekering tegen armoede", klinkt het in het regeerakkoord.

Maakt verlaging woningen goedkoper of net duurder?
Vanaf 1 januari 2025 zakken daarom de registratierechten van 3 naar 2 procent. Dat is een belasting die je betaalt bij het registreren van een akte, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning. Het nieuwe tarief van 2 procent geldt enkel als het om de enige woning gaat die de koper bezit en hij of zij er zelf in gaat wonen. Als je al een of meerder woningen hebt kan je dus geen gebruik van maken van het lagere tarief.

Voor beroepsverkopers – mensen die huizen opkopen, verbouwen en opnieuw verkopen - wordt het tarief opgetrokken van 4 naar 6 procent.

Hoeveel scheelt dat procentje op de totale aankoopprijs? De mediaanprijs voor een huis in Vlaanderen verkocht in 2023 was 328.800 euro. Aan het nieuwe tarief van 2 procent zou je 6.576 euro aan registratierechten betalen, bijna 3.300 euro minder dan nu.

Het blijft afwachten wat het effect zal zijn op de woningprijzen op lange termijn. Onderzoek van de Nationale Bank wees uit dat de vorige verlaging enkele jaren geleden – van 6 naar 3 procent - de woningprijzen gemiddeld deed stijgen met 3 procent.

Voordeliger lenen
De regering wil mensen met een beperkte middelen verder ondersteunen in de zoektocht naar een eigen woning. Ze zullen daarom extra investeren in de Vlaamse woonwaarborg en de Vlaamse woonlening. Dat zijn manieren om voordeliger te lenen dan een klassieke lening bij de bank.

De berekening van de rente bij de Vlaamse woonlening gebeurt bijvoorbeeld op basis van inkomen en gezinstoestand. Het is wachten op de volledige begroting om te zien hoeveel de regering precies extra uittrekt voor de woonleningen.

(Ver)bouwen
De Vlaamse regering zegt in het regeerakkoord stap voor de stap de klimaatinspanningen te willen opdrijven. Toch versoepelt ze de geldende renovatieplicht.

Die plicht ging begin 2023 in. Al wie een energieverslindend huis of appartement koopt met een EPC-score van label E of F moet binnen de 5 jaar verbouwen tot label D of beter. De verplichte verbouwing blijft van kracht, maar kopers krijgen nu 6 jaar.

Belangrijker is dat de regering heeft beslist dat verdere verstrengingen niet doorgaan. De regels zouden de komende jaren alsmaar strikter worden. Vanaf 2028 zou label C verplicht zijn, in 2035 label B, tot uiteindelijk in 2045 elke woning in Vlaanderen label A zou hebben. Dat verstrengingspad is volledig afgeschaft.

Experts vrezen dat huizen nu slechts oppervlakkig verbouwd zullen worden en dus minder energiezuinig zullen zijn. Zonder de verplichting op lange termijn naar een strenger label zullen veel Vlamingen zich beperken tot label D, denken ze.

Duurzaam verbouwen stimuleren in plaats van verplichten
De partijen hopen dat burgers gebruik zullen maken van de al bestaande Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening om toch ingrijpender te renoveren dan de overheid verwacht. De regering bekijkt of het "binnen de budgettaire mogelijkheden" past om de rente bij zo’n voordelige lening volledig te laten wegvallen voor de laagste inkomens.

In het regeerakkoord is ook sprake van het uitrollen van "collectieve renovatieprogramma’s". Via groepsaankopen zou de overheid zo gelijktijdig veel woningen in dezelfde buurt met label E en F financieel willen helpen renoveren. Hoe dat er precies moet uitzien is nog niet duidelijk.

Via een zogenoemde taxshift hoopt de regering energiezuinig (ver)bouwen bijkomend te stimuleren. Via een hervorming van de belastingen wil de regering elektriciteit goedkoper maken ten koste van fossiele brandstoffen. Nu zijn die laatste nog veel goedkoper, waardoor het bijvoorbeeld niet altijd financieel interessant is om een warmtepomp te installeren. Daar wil de regering verandering in brengen.

BRON: VRT nieuws - Cisse Michiels (ma 30.09.2024)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/09/29/regeerakkoord-vlaamse-regering-kopen-huren-verbouwen-sociale-won/

Gelieve uw aanspreking in te vullen
Gelieve uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw e-mail in te vullen
Gelieve uw telefoon in te vullen
Gelieve uw uw bericht in te vullen
Gelieve akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden